onsdag 24. september 2014

September

Vi fikk en oppgave med tema "September" hvor vi skulle tenke på kontrast og harmoni som estetiske prinsipp. Bildene skulle domineres av en eller to fager og skulle baseres på komplementærkonstrast, varm/kald kontrast og/eller arealkontrast. Vi skulle også tenke på formprinsipp som det gylne snitt, symmetrisk balanse/asymmetrisk balanse og linjer og flater.

På bildene jeg har tatt har jeg tenkt spesielt på det gylne snitt, varm/kald kontrast og "vise" hvordan høsten er.
Her er noen av bildene jeg tok:



































- Ingrid Rolstad

mandag 22. september 2014

Bildekomposisjon

I mediatimen fikk vi ett oppdrag som gikk ut på å ta bilder av hva byggklassen på skolen holdt på med. Her skulle vi tenke spesielt på Det gylne snitt, asymmetri og symmetri og linjer og flater.

Hva er en komposisjon?
En komposisjon er ulike elementer satt sammen til en helhet.
Når du fotograferer, må du gjøre en rekke valg før du utform
er et bilde. Du må velge motiv, hvor mange gjenstander eller personer som skal være med, hvor i bildet de skal plasseres, og om vi skal se dem fra lang avstand eller nært hold. Denne utformingen er en del av bildets komposisjon.

Det er lett å finne ut ganske nøyaktig hvor det gylne snittet er i et bilde. I vår kultur har vi fra vår tidligste barndom blitt så vant til ting som har det gylne snitts proporsjoner, at vi har kommet til å se på det som et ideal. Vi er i høy grad kjent med dette formforholdet, som har vært i bruk siden antikken. Opp gjennom tidene har de som skaper bilder, brukt teorien om det gylne snitt for å få dimensjonene harmoniske.

Symmetri er det trygge, regelmessige, normale, naturlige, men også det harmoniske og enkle, det høytidelige, monumentale og verdige eller det stilige og elegante. Den symmetriske formen er enkel og rolig. Ofte forsterkes dette gjennom moderate kontraster både med tanke på former, farger og størrelser. Avstander mellom elementer er gjerne små, og bildets hovedelementer er gjerne omkranset av tomme flater. Man kan si at symmetri er den klassiske formen - i renessansen snakket man om "the soveregin midpoint". Konger og andre viktige personer skulle alltid framstilles midt i bildet.

Asymmetri er alt som ikke er symmetri. Ofte representerer asymmetrien det spennende, det uventede, det dynamiske og utfordrende. Dette igjen forsterkes ofte med sterke kontraster, spesielt flatekontraster. Elementene i en asymmetrisk komposisjon er ikke organisert rundt en midtakse, og trygdepunktet er vanligvis skjøvet til en av sidene av formatet. En asymmetrisk komposisjon er like avhengig av en helhetlig balanse som en symmetrisk, men der den symmetriske balansen nærmest er en matematisk størrelse med like mye på hver side av likhetstegnet, er den asymmetriske balansen i større grad en følelsesmessig balanse. Et viktig prinsipp for asymmetrisk balanse er at enhver bevegelse bør ha en motbevegelse.

Horisontale linjer: gir ro, trygghet, stabilitet, harmoni
Vertikale linjer: styrke, makt, stødighet
Diagonaler: dynamisk, rolig lede blikket
Kurver: dynamisk, rolig lede blikket (enda sterkere)

Flater:
Sirkel - helhet, sammenheng
Trekant - sideflate ned - stabilitet
               vinkel ned   - uro

Her er noen av bildene vi tok:































- Ingrid Rolstad

mandag 15. september 2014

"Matte"

Vi fikk en oppgave kalt "matte" i en media time. Dette gikk ut på at vi skulle ta fire forskjellige bilder med forskjellige kameravinkler: frosk, fugl og normal. Vi skulle først ta ett bilde hvor vedkommende følte hun behersket matte godt, i froskeperspektiv. Deretter skulle vi ta ett hvor
vedkommende  følte at hun ikke klarte matte, i fugleperspektiv. Så skulle vi ta to bilder, det ene       hvor vedkommende elsket matte i normalperspektiv og ett der vedkommende hatet matte, også i normalperspektiv.

Froskeperspektiv: "jeg behersker matte godt".
Når kameraet står lavere enn personene i fokus, kaller vi det froskeperspektiv. Et slikt perspektiv gjør at menneskene kan se store og dominerende ut. Den som blir vist i forskeperspektiv, har makt. Det kan også virke komisk, fordi kroppens proporsjoner kan bli fordreid.
Undervinkling, får noe til å virke stort og mektig.





Fugleperspektiv: "jeg klarer ikke matte"
Bilder som blir tatt i fugleperspektiv kan få menneskene til å se små og sårbare ut.
Overvinkling, oversiktsbilde, får noe til å virke lite.




Normalperspektiv: "jeg elsker matte"
Når vi bruker normalperspektiv, står kameraet omtrent i øyehøyde (det ser vi på dette bildet her). Det er en objektiv kameravinkel.



Normalperspektiv: "jeg hater mate",














- Ingrid Rolstad

mandag 8. september 2014

"I kantina"


Vi fikk i oppgave å ta bilder med forskjellig utsnitt i kantina på skolen. Her er bildene vi tok:


 
  Totalbilde - god oversikt. Ser ikke så mye av miljøet rundt personen i bildet.


















Ultratotalt bilde, oversiktsbilde - personen er langt borte, og miljøet rundt trer tydelig fram.



















Halvnært bilde - fokus er på personen i bildet. Vi ser lite av miljøet rundt.











 Ultranært bilde - viser en detalj av ansiktet til en person, for eksempel munnen eller øynene. Ultranære bilder blir brukt i spesielle situasjoner.


 Halvtotalt bilde - vi ser ikke hele personen, men vi ser det meste av
kroppen og litt av miljøet rundt personen.



Nærbilde - vi ser ansiktet og en liten del av overkroppen. Ansiktsuttrykket blir tydelig. 















- Ingrid Rolstad