torsdag 22. januar 2015

Ytringsfrihet

Ytringsfriheten er den friheten alle mennesker har til å gi uttrykk for det de mener, og det de ønsker å si noe om. 
En viss ytringsfrihet er nødvendig for at mennesker skal kunne leve sammen, og ligger til grunn for mellommenneskelig kommunikasjon og interaksjon. Vernet av ytringsfriheten er særlig begrunnet i tre hensyn:
1. Den er nødvendig for menneskets søken etter sannhet.
2. Den ligger som grunnlag for vår personlige autonomi og frihet.
3. Den er en forutsetning for demokrati.

Selv om ytringsfriheten er grunnleggende, er den ikke absolutt. Noen praktisk viktige, lovfestede unntak fra ytringsfriheten er forbudene mot å fremsette trusler, ærekrenkelser, privatlivskrenkelser, vedvarende trakassering og grovt pornografiske, diskriminerende og hatefulle utsagn.

Blasfemi og krenkelser av religion er forbudt. Forbudet er imidlertid i Norge ikke håndhevet på svært lenge, og Stortinget har derfor bestemt at blasfemiforbudet skal fjernes fra straffeloven. En av grunnene til dette er at religion verken kan eller bør vernes mot krenkelser; det kan bare individer og grupper. En annen er at blasfemiske ytringer kan målbære viktig samfunnskritikk, og derfor bør vernes av ytringsfriheten. Mohammedkarikaturene er et eksempel på dette. Oppfordringer til vold og ulovligheter er ikke vernet av ytringsfriheten.
Grunnloven § 100

Charlie Hebdo
Charlie Hebdo er et fransk satiremagasin som ble grunnlagt i 1992. Det ble utsatt for en brannstiftelse i 2011 og et dødelig attentat i 2015.

2. november 2011 ble redaksjonens lokaler i Paris utsatt for et bombeangrep og hjemmesiden ble hacket av personer som erstattet innholdet med et muslimsk budskap. Det er antatt at angrepet henger sammen med at tidsskriftet dagen før hadde annonsert et nytt nummer med en karikatur av profeten Muhammed på forsiden

Den 7. januar 2015 rundt klokken 11.30 tiltvang to bevæpnede menn seg adgang til magasinets redaksjonslokaler og åpnet ild med kalasjnikovgeværer mens de ifølge mediareferater ropte islamistiske slagord. Tolv mennesker ble drept, deriblant to politimenn, sjefredaktør Stéphane Charbonnier og tegnerne Cabu, Wolinski og Tignous. Elleve ble skadet, derav fire alvorlig Det var dermed det mest dødbringende terroranslag på fransk jord siden 1961, da en bombeeksplosjon på hurtigtoget mellom Strasbourg og Paris drepte 28 mennesker. 


 I magasinet er fokuset på vitsetegninger, journalistiske artikler, polemikk og vitser. Ved siden av sin satiriske virksomhet har redaksjonen også bedrevet undersøkende journalistikk om religiøse sekter, islamisme, det politiske liv og kulturlivet. Magasinet holder ifølge eget utsagn en venstrepolitisk profil.

Dersom jeg var redaktør av Charlie Hebdo hadde jeg ikke trykt karikaturer av Muhammed. Grunnen til at jeg ikke ville gjort det var fordi jeg hadde ikke ønsket å «fornærme» noen religion eller lignende. Det handler om å respektere religioner.


Jeg har spurt tre personer spørsmål om Charlie Hebdo og om de synes om å trykke tegninger av Muhammed? Svarene jeg fikk var som følger:
Person 1:
«Charlie Hebdo er et fransk magasin. Det andre har jeg litt delte meninger om. For på en måte så har vi ytringsfrihet, så det burde være greit sånn. Men på andre siden så vet vi jo at det blir å trakke på muslimene og at det er krenkende ovenfor deres religion. Og siden dette har skjedd så mange episoder hvor det blir terrorangrep synes jeg det er unødvendig når vi vet hva konsekvensene kan bli».

Person 2:
«Charlie Hebdo er et fransk magasin som blir trykt opp en gang i uka, som driver med satire.
Om det er riktig å trykke tegninger av Muhammed: både ja og nei. Jeg mener det er riktig om det blir tegnet på en respektabel måte, men å tegne den Islamske Guden som for eksempel en gris blir for dumt».

Person 3:
«Jeg vet ikke hva det er.  Jeg synes det er greit å formidle sin egen mening og at folk burde ikke ta det som diskriminering».


- Ingrid 

fredag 9. januar 2015

Sosiale medier

Vi fikk en oppgave i å undersøke hvilke sosiale medier som var mest populære blant annet i Norge, min egen krets og hvilke sosiale medier jeg selv brukte. I den siste oppgaven skulle vi skrive litt om hvilke tradisjonelle medier som nedprioriteres på bekostning av sosiale medier. 



Jeg har undersøkt og funnet ut hvilke sosiale medier som er populære i Norge, og da har vi først og fremst Facebook med 2.9 millioner aktive i måneden, som tilsvarer 70% av Internettbrukere i Norge. 
Facebook er et sosialt nettverk der brukeren kommuniserer gjennom en profil som man har opprettet. Personen som oppretter en profil på Facebook kan man skrive om seg selv, legge ut bilder og kommunisere med andre. Månedlig er det over 1,3 milliarder aktive brukere på Facebook. 


Så har vi Twitter med 932 000 norske brukere. Twitter er et amerikansk nettsamfunn som lar brukerne sende og lese andre brukers oppdateringer. Disse oppdateringene kan bestå av 140 tegn. 




Vi har også en app som heter Snapchat. 50% av smarttelefonbrukere i Norge har Snapchat, og det finnes 1,1 millioner norske brukere. Snapchat er en mobilapplikasjon for deling av foto og video. Det ble offisielt utgitt i App Store i September 2011. På denne appen kan brukerne ta bilder, spille inn video, dele historier, legge til spesialeffekter og sende sine egne bilder og videoer til bestemte kontakter. 






Sosiale medier i min krets
I min krets vil jeg si at det er Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram, Spotify og Netflix som er det mest populære. Facebook brukes mye til å kommunisere med hverandre. 

Hva bruker jeg?
Jeg bruker Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram, Spotify og Netflix.
Facebook og Snapchat bruker jeg spesielt til å kommunisere med andre mens Instagram og Twitter bruker jeg mest for å holde meg oppdatert. Spotify bruker jeg for å høre på musikk og Netflix for å se på filmer og serier. 

Hva er mest populært i Norge?
I Norge er det Facebook som er det mest populære sosiale mediet. Det er over millioner nordmenn på Facebook og det er 2,9 millioner nordmenn som er aktive i måneden.

Hvilke tradisjonelle medier nedprioriteres på bekostning av sosiale medier?
Det som blir nedprioritert på bekostning av sosiale medier må nok være først og fremst aviser og bøker. Jeg tror en stor del av befolkningen velger å lese nyhetssaker på Internett i stedet for å lese i en avis. Jeg tror også at mange bruker mye tid på sosiale medier, og derfor ikke har «tid» til å lese like mye bøker som før. Noe annet som også blir nedprioritert, er DVD. Vi har veldig mange muligheter for «streaming», og vi tar i bruk disse. Netflix går over DVD-spilleren.
Radio blir nok også bortprioritert. 


Kilder:
http://no.wikipedia.org/wiki/Snapchat
http://no.wikipedia.org/wiki/Facebook
http://no.wikipedia.org/wiki/Twitter

- Ingrid Rolstad

søndag 4. januar 2015

Spørreundersøkelse ved Vinstra videregående skole

Vi fikk i oppgave å lage en spørreundersøkelse for Vinstra videregående skole. Oppgaven vår var å finne ut hva slags inntrykk tiendeklassinger hadde av skolen. Vi stilte fem forskjellige spørsmål til fem elever og sånn ble resultatet:




















-Ingrid